SAS

From Management Information Systems

Jump to: navigation, search

Inleiding

Tijdens mijn stage bij SAS (van september '09 tot december '09) heb ik voor vzw Close The Gap een rapporteringstool opgezet in SAS Enterprise Guide. Tijdens mijn eindwerk zal ik de mogelijkheden van SAS Web Report Studio en SAS Information Delivery Portal onderzoeken. Aangezien ik mijn eindwerk in januari doe, wanneer ik ook nog een aantal examens moet afleggen, noteer ik de data van de dagen dat ik eraan werk, ipv opgedeeld per week.

Groepsleden

Vooruitgang

Dag Datum Vooruitgang Extra commentaar
1 28/12/'09 Installatie van de nodige software en servers. Gezien ik de voorbije maanden veel heb gevraagd van mijn (oude) laptop, en er compatibiliteitsproblemen waren met mijn project in SAS Enterprise Guide, is besloten om een externe module met de nodige software te gebruiken. Deze doet zijn werk, maar de grote hoveelheid software en servers die hier op staan, vragen veel van mijn laptop waardoor die soms heel traag gaat. Toch zal ik het hiermee moeten doen. Het opstarten van de verschillende software vraagt de juiste paswoorden, en na de bemachtiging hiervan, kan ik mijn laptop als 'ready to go' beschouwen! Ik zoek ook alle nodige cursussen bij mekaar, en met een verbazingwekkend hoge stapel papieren op mijn bureau, kan ik er nu echt aan gaan beginnen.
2 29/12/'09 Ontdekken van de verschillende tools van SAS en integratie van de data. Het is logisch dat ik Olap Cube Studio zal gebruiken om mijn kubus te maken, maar dit loopt niet van een leien dakje. Omdat mijn data die ik wil gebruiken al een gemodifieerde dataset is (gecreëerd in mijn stageproject via Enterprise Guide), en hierop oa formats zijn toegepast, kan ik deze niet importeren in Olap Cube Studio. Mijn data gebruiken zonder format is geen optie, omdat de data dan heel erg onoverzichtelijk en niet bruikbaar zou zijn. Ik schakel dus over op SAS Data Integration Studio en probeer uit te zoeken hoe dit in zijn werk gaat. Na heel wat opzoekwerk en het vinden van de consultants met de nodige kennis, begrijp ik de basisstappen die ik moet uitvoeren om mijn data te gaan bewerken tot bruikbare data voor mijn kubus.
3 30/12/'09 Integratie data + creëren van mijn kubus. Blijkbaar kan ik een formaat niet importeren via data integration studio (of is er toch niemand die me weet te vertellen hoe dat moet). Uiteindelijk vind ik een work-around, en door het importeren van een excel-file met de verschillende categorieën van mijn formaat, lukt het om een bruikbare dataset te verkrijgen. Ik probeer nu een kubus te maken in Olap Cube Studio, maar aangezien dit weer een nieuwe omgeving is waar ik niet onmiddellijk mijn weg in vind, probeer ik de kubus te creëren in Data Integration Studio. Dit lukt!
4 04/01/'10 Testen kubus + gebruik in Web Report Studio. Vandaag test ik mijn kubus, en dankzij de relatief eenvoudige data, zorgt dit niet voor verrassingen. Ik probeer mijn weg te vinden in Web Report Studio. Ik kan met de beste wil van de wereld niet aan mijn data via Web Report Studio. Ook via Information Delivery Portal lukt het me niet mijn kubus te gebruiken. Omdat ik niet onmiddellijk een oplossing vind, begin ik de demo's uit mijn cursusmateriaal door te nemen en na te bootsen. Hopelijk lukt het me op deze manier...
5 05/01/'10 Toegang tot data/kubus via Web-applicaties onderzoeken. Ik doorworstel verder het cursusmateriaal. De voorbeelden kan ik deels nadoen (ik heb niet altijd dezelfde voorbeelddata om dezelfde oefeningen te kunnen uitvoeren) en tot nu toe verloopt dit best vlot. Het is wat zoeken welke delen van de cursus nuttig zijn, aangezien deze veel te uitgebreid is om helemaal door te nemen binnen een beperkte tijdsspanne. Tegen het einde van de dag heb ik de meeste basis-demo's doorworsteld, en ik hoop dat de toepassing op mijn eigen data en kubus nu ook vlot zal lopen.
6 17/01/'10 Toegang tot data/kubus via Web-applicaties onderzoeken. De voorbije week heb ik regelmatig verder gewerkt aan het uitproberen van de demo's, in de hoop dat ik mijn kubus vanuit mijn web-applicatie kan benaderen. Maar ik boek geen vooruitgang. Alles wat ik probeer (opstarten van verschillende servers, kubus creëren met verschillende instellingen, enz...) draait uit op hetzelfde: de mappen zijn zichtbaar, maar de kubussen zelf niet... In de hoop tóch iets te bereiken, probeer ik mijn kubus te gebruiken via Excel. En na wat trial-and-error lukt dit! Hierin kan ik trouwens ook de drill-down gebruiken (maand/jaar) - wat niet lukte in Olap Cube Studio en Data Integration Studio - en ook de pivot-chart kan ik hier gebruiken.
7 18/01/'10 Toegang tot data/kubus via Web-applicaties onderzoeken. Jaaaaa :) Toegang tot Web Report Studio lukt voorlopig (bij het gebruik van een Information Map als tussenstap). Information Delivery Portal lukt nog niet.
8 19/01/'10 Information Map Studio + Web Report Studio. Ik onderzoek verder hoe ik verschillende 'soorten' information maps kan maken (relationeel en multidimensioneel). Dit blijkt eigenlijk enkel af te hangen van de input-data die ik gebruik in Information Map Studio (dus olap cube of relationele tabel). Ik ontdek verder oa dat ik ook voorgedefinieerde filters kan toevoegen aan mijn information map. Nu ik dus aan mijn data kan via Web Report Studio, begin ik hierin te experimenteren. De basis vind ik snel, maar het aanpassen van de rapporten en de verschillende manieren om ze te creëren vind ik niet snel terug.
9 20/01/'10 Web Report Studio. Ik doorloop nog een aantal demo's en test tussendoor in Web Report Studio. Het lukt om een aantal mooie rapporten te maken. Wel spijtig dat mijn data niet uitgebreid genoeg is om écht interessante rapporten te kunnen creëren (mijn data omvat enkel gegevens van 1 jaar). Ik onderzoek verder de mogelijkheden van oa 'conditional highlighting', selecteren van data en toepassen van verschillende soorten filters (oa via prompts).
10 21/01/'10 Structuur + verslag. Vooraleer Information Delivery Portal te gaan ontdekken, bezin ik me even over de structuur van mijn verslag en presentatie. Ik bedenk een structuur waarin alle verschillende aspecten van dit eindwerk naar voren komen, en die een duidelijke samenhang tussen de verschillende toepassingen naar voren brengt. De structuur staat op poten, en het stukje ivm achtergrondinformatie is zo goed als klaar. Nu weet ik ook waarop ik me moet focussen bij het ontdekken van Information Delivery Portal (ipv lukraak verschillende dingen uit te proberen zoals bij Web Report Studio - want dit nam eigenlijk veel tijd in beslag). Als er nog tijd overblijft, probeer ik Stored Processes ook nog te integreren in dit eindwerk. Het cursusmateriaal voor Information Delivery Portal ligt klaar om er morgen weer in te vliegen.
11 22/01/'10 Information Delivery Portal + Stored Processes. Met goede moed begin ik aan de ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van Information Delivery Portal. Ik heb hierover beperkt cursusmateriaal, maar vind wel op welke manier dit portaal gebruikt kan worden. Ik probeer portlets toe te voegen, ontdek de verschillen tussen de verschillende soorten portlets, probeer de lay-out te manipuleren. Aangezien er een interessante Stored Process Portlet kan worden toegevoegd, ga ik na op welke manier ik zo'n stored process kan creëren. Ik doe dit uiteindelijk in Enterprise Guide, en na de nodige trial-and-error lukt het om een stored process te registreren op de server en in te laden op het portal!
12 23/01/'10 Verslag. Vandaag staat het schrijven van het verslag centraal! De structuur was reeds opgebouwd, maar toch was het soms zoeken naar manieren om mijn eindwerk zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het bleek vooral moeilijk om het gebruik van Web Report Studio en Information Delivery Portal weer te geven, aangezien dit net hele dynamische toepassingen zijn.
13 24/01/'10 Verslag + presentatie. Afwerken verslag + voorbereiden presentatie.
14 25/01/'10 Presentatie. Het moment van de waarheid :)
Personal tools